Min guide till att lyckas med ekollon i ekollonvas

Interior

Idag blev det ännu en lång, härlig skogspromenad och jag har plockat ekollon till mina ekollonvaser. Jag gjorde det första gången förra året och tänkte därför dela med mig av en liten guide till att lyckas med ekollon i ekollonvas. Jag plockar ekollon från marken när de är bruna, förra året plockade jag de något tidigare än i år men det finns fortfarande många kvar på marken. Jag plockar runt 20 stycken och lägger i en klar glasskål som jag fyller med vatten så att det täcker halva ekollonen. Jag brukar byta ut vattnet någon gång i veckan för att ekollonen inte ska ruttna.

De kommande veckorna kommer ekollonen att spricka, och förhoppningsvis börja få rötter. När ekollonet fått en liten rot så placera det i ekollonvasen med roten nedåt. Fyll vasen med vatten så att roten precis är täckt med vatten. Nu kommer det att komma rötter nedåt i vasen och förhoppningsvis ett skott uppåt som så småningom kommer bli till en liten ek med blad. Såhär fin var en av mina ekar i december förra året, och var så fin ända till i början av hösten i år då den tappade bladen. Och då är det dags att plocka nya ekollon.

Ekollonvas och ljusstakar; Svenskt tenn

Hej härliga lördag! Jag älskar verkligen den här tiden på året och idag har vi gjort höstfint på balkongen och tagit en lång skogspromenad. Nu har jag precis sjunkit tillbaka i soffan med ett glas rött, medans mannen förbereder en vildsvinsstek, mums! Ha en fortsatt fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s