Min förlossningsberättelse

Pregnancy

Det har nu gått lite mer än en månad sen Lily kom till oss och jag känner nu att jag verkligen har hunnit landa i både alla känslor kring det och även i förlossningen. Att föda barn är utan tvekan det häftigaste jag upplevt, jag har aldrig känt mig så stark och jag kände och sa direkt efteråt att det här vill jag uppleva igen. Eftersom att jag själv älskade att läsa förlossningsberättelser som gravid och hade en så fantastisk upplevelse vill jag såklart dela med mig av min.

Jag hade beräknat förlossningsdatum den 8e juli och trots att jag från början ställt in mig på att jag skulle gå över tiden några dagar minns jag de där sista dagarna som väldigt tålamodskrävande. Min längtan efter Lily var så oerhört stark och jag kunde inte tänka på något annat och var verkligen i en egen liten bubbla. Dagarna innan förlossningen hade jag en molande värk i ryggen som intensifierades de sista dagarna och på torsdagen den 12e gick över till värkar mitt på dagen. Värkarna gick fort över till att komma med jämna mellanrum och då det brukar vara det som kännetecknar aktivt skede ringde vi till och åkte in till Danderyds förlossning på kvällen. Jag hade inte väldigt ont och väl där blev vi hemskickade då jag var öppen 1,5 cm. Vi åkte hem och sov och väntade på att värkarna skulle bli kraftigare.

Dagen därpå fortsatte värkarna och även om de blev kraftigare upplevde jag de varken som väldigt smärtsamma eller outhärdliga. Vi stannade därför hemma under dagen och åt och vilade. Jag kan inte längre minnas hur värkarna kändes mer än att de liknar en molande värk som kommer och går. På eftermiddagen hade värkarna ändå varit regelbundna så pass länge att vi kände att vi ville åka in. Då det då var fullt i hela Stockholm blev vi hänvisade till Södertälje. Jag har verkligen tur som har en man som kör mycket bil så bilresan dit gick bra och fort och själv fortsatte jag att andas som jag lärt mig både på gravidyoga och profylaxkurs. Väl på Södertälje förlossning blev vi väl mottagna och det var dessutom jättefina och fräscha lokaler vilket kändes jättebra.

Jag hade fortfarande inte särskilt ont, men regelbundna värkar, så jag och Erik blev verkligen förvånade när vi fick höra att jag redan var 8 cm öppen. Det är snart dags! Då var klockan runt 17.30 och jag bestämde mig för att inte ta någon epidural under förlossningen då jag inte kände att det behövdes, utan istället ta ett bad och äta. Så långt kom vi aldrig för nu gick mitt vatten och det var verkligen som att sticka hål på en ballong! Nu började mina krystvärkar och efter att ha provat några olika förlossningsställningar trivdes jag bäst på knä. Krystvärkarna upplevde jag liknar en sammandragning som går genom hela kroppen likt en reflex. Jag fokuserade nu på att andas, slappna av och följa med kroppen. Både barnmorska och Erik stod vid min sida och hjälpte mig genom värkarna och andades med mig. Nu hjälpte det även att skrika, men det var inget vanligt skrik utan det omtalade brölet, och det hjälpte mig verkligen genom värkarna. Men vilket konstigt skrik det är, något jag aldrig skulle kunna göra i efterhand, och jag kunde faktiskt inte hålla mig för skratt när jag hörde hur jag lät och skrattade i en av mina krystvärkar.

Jag hade ingen tidsuppfattning under förlossningen men mot slutet började jag att bli trött och vi behövde prova andra förlossningsställningar än på knä för att komma framåt. Nu la jag mig på sidan och jag var nu som sagt riktigt trött. Nu avtog värkarna en liten stund för att sedan intensifieras och nu krystade och kämpade jag allt jag kunde. Erik satt med pannan mot min och höll min hand och hjälpte mig att kämpa. Det gick framåt långsamt och jag följde hela tiden mina värkar och min kropp. Nu hände något jag aldrig kommer att glömma hur det kändes, vi fick båda känna på vår lilla tjejs huvud när det kom ut, vilken känsla! Nu var det bara några krystningar kvar innan hon kom ut, och vi fick som vi drömt om ta emot henne tillsammans och lägga henne på mitt bröst. Lily föddes klockan 22.12, vägde 3816 gram och var 48 cm lång. Här blir allt lite suddigt då jag var så trött, men jag minns att jag skrattade och grät på en och samma gång, så fin och perfekt hon var på alla sätt. Kärlek vid första ögonkastet!

Min förlossning blev precis som jag drömt om en otroligt häftig upplevelse. Jag var däremot inte beredd på hur medtagen och svag jag skulle känna mig efteråt och jag som har lätt att svimma och bli matt kom inte upp på benen utan stöd de första dagarna efteråt. Då mitt blodtryck inte heller var normalt blev vi kvarhållna några dagar för observation och provtagning. Det här var otroligt påfrestande psykiskt, som nybliven förälder är du så känslig och jag oroade mig verkligen för vad det kunde vara. Helt plötsligt är ens egen hälsa viktigare än någonsin, jag har ju en liten tjej jag behöver ta hand om. Som tur var hittades ingen medicinsk anledning till mitt blodtryck och efter några veckor stabiliserades det också vilket var väldigt skönt.

Det tog två veckor tills vi kom ut på den där första barnvagnspromenaden och den första tiden orkade jag egentligen inte så mycket mer än att amma, umgås med Lily och Erik och att sova. Jag tycker att det är så viktigt att vi sänker kraven på oss själva inte bara under en graviditet och förlossning, utan även efter förlossningen och lyssnar på kroppen och låter återhämtningen ta den tid den tar. Efter den påfrestning på kroppen en graviditet är och det maraton en förlossning är är det inte konstigt att det tar tid att återhämta sig, och alla kroppar och förlossningar är olika. Oavsett hur förloppet ser ut, vad fantastiska vi kvinnor är som klarar av en graviditet och förlossning. Det är utan tvekan det största som går att uppleva! Och som sagt, jag vill uppleva det här flera gånger igen.

En av de sista bilderna på mig som gravid från min och Eriks staycation på Grand hotel. Jag älskar den här bilden för den påminner mig om en underbar tid och helg!

Lily några dagar gammal och precis hemkommen från förlossningen.

4 reaktioner på ”Min förlossningsberättelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s