Apple pie

Food

I lördags hade vi lunch med hela min familj här hemma och vi hade en jättetrevlig dag. Erik bjöd på hel kyckling i ugn med tryffelaioli och jag stod för efterrätten, knäckig äppelpaj med hemgjord vaniljsås, och det blev så gott att jag måste dela med mig av recepten. Jag förberedde pajen och vaniljsåsen dagen innan och såsen blev ännu krämigare av att få stå i kylen över natten och är god att servera kall. Pajen blir också ännu godare över natten och denna värmde jag en stund på 150 grader innan servering. Bon apetit!

Äppelpaj

Du behöver:

600 g svenska äpplen

2dl råsocker

150 g smör

1/2 dl sirap

1/2 dl vispgrädde

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

Gör såhär:

Smält smöret tillsammans med råsocker, sirap och grädde. Blanda sedan ner resterande ingredienser. Kärna ur och klyfta äpplen och lägg i en smord form. Sätt in i ugnen på 200 grader tills pajen är gyllene.

Vaniljsås

Du behöver:

2 vaniljstänger

6 äggulor

2 dl socker

3 dl mjölk

3 dl grädde

Gör såhär:

Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstängerna. Koka upp tillsammans med mjölk och grädde. Ta av värmen. Vispa ihop ägg och socker och häll över mjölken och grädden. Sjud i cirka fem minuter under omrörning. Låt svalna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s