Five months

Baby

Idag firar vi Luciadagen och vår älskade Lily som varit hos oss i fem månader! När kommer vi att sluta räkna månader? Kanske efter ett halvår och den stora ettårsdagen närmar sig. Lily är nu fem månader och igår hade vi både femmånaderskontroll och vaccination, som gick bra än en gång även om det gör ont i mammahjärtat. Lilys utveckling går fort framåt och hon vänder sig nu utan svårighet från rygg till mage och kämpar med benen för att ta sig framåt. Hon sitter stadigt i sin barnstol och med lite hjälp men allra helst vill hon ta sig upp till ståendes med vår hjälp och gå och hoppa. Lily greppar, smakar och utforskar allt i hennes väg och har nu även börjat att hålla läpparna sammanpressade och forma olika ljud och blåsa luft. Så otroligt sött! Hon är busig, glad och full av energi samtidigt som hon också har lätt att komma till ro och känns väldigt trygg.

Lily har sedan någon månad visat ett stort intresse för mat och vi har nu börjat ge henne en liten smakportion grönsakspure på förmiddagen och lite gröt på eftermiddagen innan hon ammar, men vi tar det i långsam takt med maten. Lily håller i sina mat- och sovrutiner sedan tidigare och äter runt 8 när vi vaknar, 11.30, 15.30 och vid 19 innan hon somnar. Jag brukar även amma henne innan jag går och lägger mig runt 22-23 så att hon ska sova gott hela natten och sedan ammar jag henne en gång på natten mellan 2-4 när hon vaknar. Jag trodde länge att Lily skulle börja sova kortare mitt på dagen då hon sover tre timmar mellan 12-15.30, men det är istället hennes kortare sovstunder under dagen som fallit bort och utöver hennes längre sovstund mitt på dagen sover hon nu bara en gång till på förmiddagen i 30-60 minuter vid 10-tiden. Mitt på dagen sover Lily helst i vagnen och på natten nattar vi henne i hennes moseskorg där hon sover hela natten. Hon sover så gott i denna men när vi kommit iordning i huset är det dags för hennes fina spjälsäng.

På BVC frågade de mig igår hur vi gjort för att ge henne så bra rutiner och sovvanor och även om jag tror att det främst har att göra med hur hon är som person är det några saker vi gjort som känns som att de fungerat väldigt bra för oss. För det första har jag och Erik väldigt tydliga rutiner, vi äter och sover vid ungefär samma tider och när Lily var nyfödd gick vi alltid och lade oss tillsammans med henne på kvällen. Vi har även sett till från början att ha mörkt i vårt sovrum, och jag tror att det hjälpt till att få en bra dygnsrytm. Vi började även tidigt med en nattningsrutin där vi tvättat eller badat henne och bytt om till pyjamas, och nu när vi nattar henne i sängen brukar vi alltid sjunga. Jag märkte ganska tidigt att Lily sov väldigt bra mitt på dagen i vagnen och därför har jag tagit mycket promenader, gjort ärenden eller tagit en lunch på stan då, och det har nog hjälpt till att ge henne en väldigt bra sovrutin då. Något jag även tror hjälpt oss är att vi haft så många bra ställen för henne att sova på. Vi började med att hon sov emellan oss i hennes sovpöl från NG baby och därefter i hennes moseskorg. Och i hennes vagn har hon alltid haft en mjuklift från Najell hon sovit väldigt bra i.

De första månaderna med Lily har utan tvekan varit de bästa i mitt liv, och snart är det ett år sedan vi såg henne för första gången på ett ultraljud. Jag har verkligen njutit av min föräldraledighet såhär långt och levt i nuet. Men just nu längtar jag också efter att komma på plats i vårt hus, våren och att se Lily ta sina första steg och säga sina första ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s