Lily One year, recipes

Baking

Färgtemat på Lilys kalas igår gick i vitt, rosa och guld och vi bjöd på jordgubbstårta, hallontårta, hallongrottor och brownies med vaniljkräm, hallon och jordgubbar. Färska jordgubbar och hallon vilket Lily älskar fick därför knyta an till det rosa färgtemat. Allt går att förbereda och det enda jag gjorde igår var att montera tårtorna och dekorera brownies. Hallongrottor och brownies gjorde jag och frös in förra veckan, och tårtbottnar och vaniljkräm gjorde jag i förrgår. Nedan hittar ni alla recept, för både tårta och hallongrottor har jag utgått från Leila Lindholms recept.

Gräddtårta med vaniljkräm

Du behöver till tårtbotten

3 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Du behöver till vaniljkräm

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1,5 dl strösocker

7 äggulor

3/4 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

Du behöver till fyllning och dekoration

ca 1 l färska jordgubbar eller hallon

ca 1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Gör sockerkaksbotten såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten. Fyll en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt innan du delar den i två eller tre tårtbottnar.

Gör vaniljkräm såhär

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl vaniljkrämen i kylskåp.

Gör tårta såhär

Mosa ungefär hälften av bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den, alternativt ovanpå bären. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan. Garnera med färska bär, skivade jordgubbar eller hallon.

Hallongrottor, ca 15 st

Du behöver

250 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljpulver

4,5 dl vetemjöl

Zest ifrån en halv ekologisk citron

16 tsk ekologisk hallonsylt

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, strösocker, bakpulver och vaniljpulver i exempelvis en köksberedare. Tillsätt citronzest och vetemjöl. Rulla degen till 16 stycken kakor och placera i bakformar, platta till något och gör en fördjupning i mitten. Fyll kakorna med hallonsylt. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna på plåten under duk och förvara i frysen.

Brownies med vaniljkräm, ca 25 st

Du behöver

250 g smör

2 dl kakao

4 ägg

4,5 dl strösocker

1 nypa flingsalt

2 krm vaniljpulver

3 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

Du behöver för dekoration

Färska jordgubbar och hallon

Vaniljkräm (se recept ovan)

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form. Smält smöret och rör ner kakao. Rör ihop ägg och socker, vänd sen ner kakaoblandningen och övriga ingredienser. Bred ut smeten i formen. Grädda i 20 minuter. Låt svalna och ställ därefter in i kylskåp. När de stelnat, skär till bitar. Förvara i kylskåp eller frys. Innan servering, spritsa eller klicka på vaniljkräm och dekorera med ett hallon eller halv jordgubbe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s